Zakres obowiązków kucharza w restauracji lub innym miejscu w którym będzie on pełnił swoją pracę, zależy od dokładnego stanowiska na którym będzie on pracował. Inne obowiązki ma pomoc kuchenna, kucharz, a inną szef kuchni. Do niestandardowych obowiązków kucharza, o których mało osób może zdawać sobie sprawę, jest na przykład: zakup, wybór i wstępna obróbka składników do późniejszych dań.
Do najważniejszych i głównych obowiązków kucharza w pracy zdecydowanie należy przygotowanie potraw. Często błędnie ludziom kojarzy się praca kucharza jedynie z tym punktem. Mimo wszystko istnieją jeszcze inne obowiązki o których warto wiedzieć przed wyborem na przykład takiego zawodu. Są to:
– ustalanie karty menu, a co za tym idzie ustalanie tanie jakie będą serwowane w restauracji, a także w ich formę podania, doprawienia,
– wybór sprzętów inaczej zarówno do przygotowywania jak i do podawania dań,
– nadzór nad jakością dostarczanej żywności z której w późniejszym czasie będą tworzone dania. Jakość ta musi być odpowiednia do standardów oferowanych przez kuchnię i zazwyczaj tylko kucharz jest w stanie określić czy dane produkty w zupełności nadają się do późniejszej obróbki. Kontroluje on nie tylko jakość ale także świeżość składników spożywczych.
– do obowiązków kucharza należy także dbanie o higienę oraz pilnowanie innych członków załogi pod tym kątem,
– mimo że kucharz pracuje szczególnie na kuchni, czasem musi on wyjść na salę aby udzielić gościom informacji na temat składników używanych w serwowanych przez niego potrawach oraz mniej miła forma pracy polegająca na odpowiadaniu na ewentualne skargi.
Najnowsze komentarze