Często zastanawiamy się czy osoba stojąca obok jest na diecie, a może po prostu tak świetnie wygląda ze względu na swoją przemianę materii, a może dręczy ją choroba? Zazdrość bije od nas z daleka. Warto czasem wybrać się do specjalisty, który pomoże nam pozbyć się niechcianego problemu.

Podstawowy problem to ocena stanu odżywienia. Specjaliści określają ją jako stan, w którym chory jest zagrożony niedożywieniem lub jest niedożywiony. Cały proces podlega stałemu monitorowaniu skuteczności leczenia.
Wizyta bywa przyjemna, długa lecz nie nużąca. Wiele pytań, które wyjaśnia w jakim stanie jest przybyły pacjent. Ocena dokonywana jest po wyczerpującej rozmowie oraz badaniach antropometrycznych, immunologicznych oraz biochemicznych.
Wiele osób uważa, że jest to błahy problem, a nauka, którą zajmują się specjaliści jest wcale niepotrzebna, zbędna. Ludzie sądzą, że jest to rozmowa o wszystkim i o niczym. Jednak jak wiele daje nam prawidłowe odżywianie.
Specjalista zwraca uwagę na wiele szczegółów, nienormowane zachowania w sposobie odżywiania, ilość zjadanego jedzenia w ciągu dnia. Jednak najważniejsza jest obserwacja, z tego też powodu pacjenci kierowani są do szpitala na okres, w którym przeprowadzone są wszystkie pomiary i badania. Podczas hospitalizacji, gdy zostaną wykryte nieprawidłowości pacjent otrzymuje dietę przemysłową, tzw. dodatkowe żywienie.

Prawie z każdej sytuacji jest wyjście, tylko trzeba dobrze szukać, zwracać uwagę na ilość oraz jakość spożywanego pożywienia.