WARTOŚĆ DOPASOWANIA WINA DO POTRAWY – JAK JĄ OKREŚLIĆ?
– Zasada podstawowa – dobieramy czerwone wino do czerwonego mięsa, a białe do białych lub lekkich dań
– Świeża, lekka i orzeźwiająca potrawa – dobierzemy do niej wina białe lub różowe, o niskiej zawartości alkoholu, np. Muscadet lub Chablis dla ryb, Sauvignon Blanc dla sałatek
– Potrawa mocno doprawiona – warto zwracać uwagę na tzw. „rule of thumb”, czyli im większa moc potrawy, tym większa moc wina. Do pikantnych i ostro doprawionych potraw dobierzemy mocne wina czerwone z niską kwasowością, np. Shiraz lub Malbec
– Potrawy smażone i grillowane – tutaj idealnym wyborem będzie czerwone wino z mocnym, wyrazistym smakiem, np. Cabernet Sauvignon
– Desery – wybieramy do nich słodkie wina, np. Tokaj, Port, Sherry czy Sauternes

JAK STWORZYĆ IDEALNE POŁĄCZENIE SMAKÓW?
– Warto uwzględnić region, z którego pochodzi wino oraz potrawę, która gotujemy
– Zwróćmy uwagę na odcień potrawy – do jasnych potraw dobierzemy lekkie wina, do ciemnych – mocniejsze, czerwone wina
– Nie przesadzajmy z dodatkami i smakami – im bardziej „czysta” potrawa, tym łatwiej dopasować do niej wino
– Kombinujmy smaki – wybierzmy wina o smaku zbliżonym do potrawy lub wina, które z nią kontrastują. Dobrym pomysłem może być np. połączenie kwaśnych win z łagodnymi potrawami, jak np. chłodniki czy sałatki

WARTO ZAWAŻYĆ NA KILKA PRZYDATNYCH WSKIĄPEŃ
– Owoce morza najlepiej podawać z białymi, wytrawnymi winami lub winami z regionów, w których uprawia się owoce morza, jak np. Muscadet
– Wina i sery są zawsze dobrym połączeniem, jednak trzeba zwrócić uwagę na ich intensywność smaku. Lżejsze sery np. Brie dobrze łączą się z wina białymi lub różowymi, a mocniejsze i intensywniejsze – z czerwonymi winami
– Dla wegetarian warto wybrać wina o lekkim smaku i owocowej nucie, np. Pinot Noir lub Riesling
– Wina musujące dobrze łączą się z owocami i deserami na bazie owoców, ponieważ ich orzeźwiający smak doskonale komponuje się z ich słodkawą kwasowością

PAMIĘTAJMY O KILKU WAŻNYCH ZASADACH
– Temperatura wina – nie zapomnijmy, że najważniejszą kwestią jest odpowiednia temperatura podania wina, dlatego warto wcześniej skonsultować się z zaleceniami producenta
– Nie zawsze wina drogie są lepsze – każde wino ma swoje właściwości smakowe i charakterystykę, dlatego nie warto oceniać go jedynie po cenie
– Próbowanie i eksperymentowanie – zawsze warto próbować nowe połączenia i doświadczać w kuchni, ponieważ to właśnie dzięki temu możemy odkryć dla siebie zupełnie nowe smaki i przyjemności kulinarne.

Artykuł powstał przy współpracy z www.hotel-krysztal.com.pl